Accessoires als extra toets

Mode is een combinatie van een algemeen voorkomen en levensstijl die in een bepaalde periode ‘in’ is en door heel wat modeliefhebbers gevolgd wordt. Velen denken bij het woord mode meteen aan kleding, maar ook accessoires zijn een belangrijk onderdeel van de mode. Als we het woord accessoires eventjes opzoeken, leren we dat dit woord in het Frans ‘bijkomstig’ betekent. Het is dus iets wat aan verschillende zaken net dat ietsje meer geeft.

Accessoires geven niet alleen vandaag de dag aan het algemeen voorkomen van iemand een extra toets, maar waren ook al honderden jaren geleden bijzonder populair. In het Europa van de zeventiende eeuw bijvoorbeeld was mode een heel dure aangelegenheid. Niet alleen werden pakken en jurken gemaakt uit dure stoffen zoals zijde, maar speelden ook accessoires een grote rol in het algemene modebeeld. Typische accessoires voor vrouwen in deze tijd waren hoeden en handschoenen die gemaakt werden van dure kant en zijde. Ook parelkettingen en waaiers waren bijzonder geliefde accessoires en zelfs een snuifdoos werd door zowel mannen als vrouwen bij zich gedragen en beschouwd als een heel belangrijk modeaccessoire.

Gelukkig zijn deze dure hoofddeksels, zijden handschoenen en blinkende snuifdozen niet meer van onze tijd, maar dit betekent niet dat er vandaag de dag niet heel wat andere accessoires bestaan om de hedendaagse mode extra aantrekkelijk te maken.

Zo zijn juwelen helemaal niet meer uit het modebeeld weg te denken. Men vindt ze dan ook in heel wat verschillende uitvoeringen, kleuren en materialen. Waar vroeger juwelen uit echte parels bestonden, zijn er tegenwoordig gelukkig veel goedkopere materialen op de markt waaruit juwelen gemaakt kunnen worden. Hierdoor kan men juwelen dragen die perfect aansluiten met de outfit van de dag.
handbagEen ander bijzonder populair accessoires is een handtas. Het is in de eerste plaats een bijzonder praktisch accessoire om er heel wat zaken in kwijt te kunnen, maar heel wat dames vinden het ook belangrijk dat hun handtas perfect aansluit bij hun outfit.

Accessoires geven dus niet alleen het algemeen voorkomen een extra toets, maar kunnen ook vaak uit praktische overwegingen niet meer gemist worden.